קל מאד לתפוס אתרי אינטרנט כמובנים מאליה, ולהתייחס אליהם כאילו הם פשוט נמצאים שם, במרחב המקוון. מה שחשוב להדגיש הוא שההיפך הוא הנכון: מאחורי כל אתר עומד תכנון מוקפד, הנעשה על מנת להגדיל את מספר המבקרים באתר, כמו גם את פרק הזמן בו הם יישארו בו, או אפילו להביא לכך שהם יבצעו בו פעולות רצויות מבחינתם של הגורמים שמאחורי האתר.
זאת ועוד, ישנן לא מעט טכניקות שבאות להשפיע על הגולש מבחינה פסיכולוגית, מה שיאפשר להגשים את היעדים החשובים האלה: זה מתחיל עם המפגש הראשוני של הגולש עם האתר (אתר שעובר זאת בהצלחה יכול לסמן "וי" חיוני במיוחד) ונמשך בכל זמן הביקור שלו בו. לפניכם הסוגיות המרכזיות שצריכות להיכנס לתמונה.
חשיבותו של אמון
על מנת שגולשי האתר יתנהלו בו באופן המצופה, הם צריכים לפתח אמון כלפיו וכלפי הגורם שעומד מאחוריו. בעידן הטכנולוגי, בו אנשים הם חשדניים מטבעם, אין מדובר במשימה פשוטה כלל, כאשר האתר חייב להקפיד על מספר דברים. ראשית, על האתר להיות תמיד המעודכן ביותר, הן מבחינת העיצוב והן מבחינת התוכן, מכיוון שאתרים שאינם מקיימים זאת נתפסים בצורה שלילית על ידי קהל היעד.
דרך נוספת להעלים את החשדות של הגולשים היא באמצעות עיצוב פשוט, ומלל קצר ומנוסח, שמסבירים את מהות האתר והחברה שמאחוריו. הטקסט צריך להיות מדויק מבחינת הגופן, הצבע והמשקל, ורצוי שיהיה ממוקם מעל הfold, הלא הוא החלק העליון במסך, לפני גלילת העכבר.
כדי ליצור אפקט רגשי אצל הגולש מומלץ להשתמש בתמונה, שבכוחה ליצור שייכות ועניין בקרב הגולשים. במידת האפשר, מומלץ להעדיף תמונות של פנים אנושיות על פני חפצים. כמו כן, רצוי שהאתר יכלול, כבר בעמוד הבית שלו, סמלים ולוגואים שהגולש מכיר ("חתימות אמון"), לרבות לוגו מערכת התשלום paypal, סמלי לקוחות האתר וכיוצא בזה.
אחידות בעיצוב
דגש חשוב נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא הארכיטקטורה של האתר, שצריכה להיות זהה בכל עמודיו (עם זאת, בחלק מהענפים והתחומים דרישה זו רלוונטית פחות). אחת ממילות המפתח כאן היא "תבניות", כאשר הגולשים מעדיפים אתר המקיים תבניות שהם מכירים – למשל, של אתרים דומים אחרים. הם מצפים, למשל, שלוגו האתר יהיה בחלקו העליון, ושהם ילחצו עליו, בכל שלב, הם יגיעו לעמוד הבית של האתר. דוגמא נוספת היא לשונית יצירת הקשר, הממוקמת לרוב בחלק העליון של המסך, במיקום בולט ככל האפשר.
האתגר המשמעותי כאן הוא ליצור את האחידות הזאת מצד אחד, אך גם להבליט את האתר, לבטא יצירתיות ולהבדיל אותו מאתרים אחרים. חברה מקצועית באמת הבונה את האתר תדע למצוא את האיזון המושלם בין אלה, מה שיוצר שלם הגדול בהרבה מסך החלקים שלו.
הצבע כן קובע
בכוחם של גווני האתר להשפיע הן על מצב הרוח של הגולשים באתר והן על ההתנהגות שלהם בפועל: צבעים נכונים ישפרו את חווית הגלישה של המשתמש, או אפילו יצרו זהות אצלו למותג. בחירת הגוונים היא משימה מורכבת, שצריכה להתקשר לקהל היעד, לתרבות ולהקשר בו מופיע הצבע.
כל צבע, בהמשך לכך, מעלה קונוטציות מסוימות בקרב הגולש, וגם בהן צריך להתחשב בעת הבחירה: צהוב הוא גוון המבטא שמחה, אופטימיות, תקווה וכיוצא בזה, בעוד ירוק מתקשר אצלנו לטבע, לסביבה, לחיים ולבריאות – כמובן שניתן למצוא אינספור דוגמאות נוספות להבהרת הנקודה הזו. על על פנים, ניתן בהחלט לשקול שימוש בצבע דומינטטי בצורה עקבית, מה שיביא לחיזוק הערכים העומדים מאחורי המותג.
בניית אתר כהליך פסיכולוגי
כפי שניתן לראות, בניית אתר צריכה להתחשב בשורה ארוכה של משתנים, שהובאו כאן בתמציתיות. הנקודה המרכזית היא שבניית האתר צריכה להתבצע תוך הכרת שדה המשחק, מה שבא לידי ביטוי לא רק בניסיון רב בתחום, אלא גם בהיכרות עם רבבות מחקרים פסיכולוגיים שנעשו בתחום במרוצת השנים. חברה מקצועית תשלב בין כל הידע, התיאוריה והפרקטיקה ותצעיד את האתר מספר צעדים קדימה.